Lingerie Op Maat - ook voor jou !

Basisprincipes Lingerienaaien

 1. Gebruik goede nieuwe naalden.
  Ieder haakje in fijne stof is zichtbaar. Houdt uw naalden voor lingerienaaien zoveel mogelijk apart.
  Vraag bij een naaimachinehandel of stoffenzaak naar het "Naalden ABC" van Schmetz. Daarin staat niet alleen het complete assortiment naalden vermeld, maar ook voor welke stof ze geschikt zijn. Probeer eens een Microtex naald!
 2. Maak uw machine altijd schoon van te voren. Er is niets vervelender dan zo'n prop rood stofpluis tussen de steekjes van de kant.
 3. Werk met goed merkgaren. Het garen van de markt (4 klossen voor een tientje) is niet geschikt. Dat breekt om de haverklap. Liefst dun en niet-hard garen.
 4. Naai langzaam.
  Omdat u met stretchstof werkt, rekt dit uit terwijl u stikt. Hoe sneller de machine rijdt hoe erger dit wordt. Een voetje met een holte aan de onderkant werkt beter dan een glad voetje. Differentieel transport is niet altijd een voordeel. De rechte steeklengte moet 3 zijn en als het kan zet u daarbij de zigzag op 0,5. U moet een evenwicht zoeken tussen "niet te klein" en "niet te groot". Te klein geeft weer golvingen in de stof. Te groot geeft niet genoeg rek. Bij stretchsteken mag niet te vaak over dezelfde plek gestikt worden.
 5. Een speld die niet gladjes door de stof gaat, meteen weggooien, en niet terug op het speldenkussen doen.
 6. Beginnen met naaien is altijd moeilijk met stretchstoffen. Houdt daarom de draadjes aan de achterkant van het werk vast en trek een heel klein beetje, om te zorgen dat de machine gaat transporteren. Probeer zoveel mogelijk achter elkaar aan te naaien, zonder de draden af te knippen, of de stof onder de machine vandaan te halen.

Oefen de stikkende zigzag, de blindzoomsteek en stretchsteken. Vermeld iedere keer (ook als het resultaat niet goed is) wat de instelling van de machine is. Een millimeter verschil in instelling maakt of breekt uw resultaat!

© Copyright 2003-2012
Atelier LingerieOpMaat
Terug naar boven